Wednesday 13 November 2013

Thermodomingo – Thermosunday




Sequence of photos showing bread   
Secuencia de fotos con los bollos

[ENGLISH] We are celebrating R’s baptism next Sunday and we are doing it small and at home. If the Royal couple can have 22 guests, we can have less than that. In fact, we will be some 20 people counting all adults and children. As I am going to cook everything I decided that I should do some training with my Thermomix to see if my skills were up to scratch.

I have cooked in it every night, I have done chicken and vegetable risotto, rancho canario (pasta, chickpeas and chorizo stew), ternera a la jardinera (veal stew with veggies) etc.  Our favourite was ternera a la jardinera, it was awesome. But I had not tried to do any baking… so, I decided that Sunday was a good day to try. What I want to do on Sunday is having a selection of savoury: salmorejo (cold tomato soup), quiche and risotto (to be serve in little boxes). Also: assorted breads with dips, cheese and cold meats. And, chocolate cake and Almond cake.

As such I made Pan de leche (milk bread) which was really good if a little overcooked, Tarta de Santiago (almond cake) which was sort of OK (I will explain below why) and arroz caldoso, which was great.
 
* The reason why the cake wasn’t that good was because R decided to have his first colic behaviour ever so I kind of lost track and did not pulverised the almonds completely and then removed it from the oven too early.


** R had another colic evening yesterday but thankfully today he was back to his usual easy going self.


Risotto (somewhere between a risotto and a soup) -  Arroz caldoso
[ESPAÑOL] El domingo que viene celebramos el bautizo de R. Lo queremos hacer pequeño y en casa. Si la pareja real consiguió hacer un bautizo con 22 invitados seguro que nosotros podemos hacerlo aún más pequeño. De hecho vamos a ser unos 20 en total. Dado que yo voy a cocinar toda la comida, este domingo pasado decidí que debería entrenar un poquito con la Thermomix para ver si realmente mi manejo de la máquina estaba a la altura.

Desde que llegué de España cocino en ella cada noche. He hecho riosottos, rancho canario, ternera a la jardinera, pollo en pepitoria… la ternera a la jardinera sale genial, es lo que más nos gustó (aunque a G lo que más le gusta son los platos de cuchara, risotto, rancho…). Pero hasta este domingo no había hecho nada de repostería.  Lo que quiero dar en el bautizo es una selección de salados: salmorejo, quiche y risotto (servido en cajitas de comida china). También panes variados con quesos y fiambre. Y, una tarta de chocolate y otra de Santiago.
 
Epic fail: Almond cake
Tarta de Santiago desastre
Así que ni corta ni perezosa hice todo seguido lo siguiente: bollos de leche (que me salieron genial pero un pelín pasados de horno); tarta de Santiago (salió más o menos, explico abajo lo que paso); y, arroz caldoso que salió genial.

* R decidió tener su primer cólico (o comportarse como si tuviera cólico) al mismo tiempo que hacia la tarta de Santiago así que no me fijé y puse las almendras a medio moler y la saqué del horno antes de tiempo… parecía un turrón…
** R tuvo otra tarde/noche de cólico ayer pero afortunadamente hoy ya ha vuelto a ser el bebé tranquilo de siempre.

No comments:

Post a Comment